Kol ameliyatı, hem esteki için hemde kırık yada çatlak durumlarında yapılan bir ameliyattır. Günümüzde daha çok estetik işlemlerde daha yaygın olan bu ameliyat sarkık kollarda toparlama için yada inceltme için yapılır. Diğer çatlak ve kırık ameliyatları ise mecburen zorunlu olan ameliyatlardır. Kişinin düşme yada darbe alması sonucu oluşan kırık ve çatlaklar alternatif yöntemler uygulama ile düzelmeyecek kadar ciddi ise işte o zaman ameliyat devreye girer.
Kol ameliyatı çeşitleri;
- Estetik için yapılan ameliyatlar,
- Kırık ve çatlak için yapılan ameliyatlar,
Kol ameliyatlarından, estetik olanı ise, sarmanın oluştuğu bölgede alınacak yerlerin bir kalem yardımı ile belirlenmesi ve milimetrik olarak hesaplanması gerekir. Son dönemlerde eskiye nazaran kol estetiği ameliyatları gelişen teknoloji ile artış gösterse de iz kalma olayından ötürü ver bunun gizlenme olayının çok az olması sebebi ile halen bu tür ameliyatlara tedirginlikle yaklaşan bir çok insan vardır. Bu ameliyatları tercih eden kesim genelde bayanlardır. Ama neticesinde kollarınız ilerleyen yaşınıza rağmen hala gençliğinizdeki gibi gözüksün diyorsanız ve istiyorsanız bu tür kol estetiği ameliyatlarını tercih edebilirsiniz.
Kol ameliyatları, çatlak ve kırıklarda yapılacaksa eğer iki tip ameliyat vardır. Bir açık ameliyat iki kapalı ameliyat şeklindedir. Açık ameliyatlarda doktorlar metal çubuklar kullanır. Eğer ki hastanın ciddi cilt hastalıkları var ise yada metale alerjisi var ise açık ameliyatlarda yaranın enfeksiyon kapma riski çok yüksektir. Oluşan açık ameliyat yaraları bu tür sebeplerden ötürü çok geç iyileşme gösterir.
Cerrahi müdahalenin faydaları daha ağır bassa da, düşük oranda risklerde meydana getirir.
Kol ameliyata bağlı riskler;
- Damar ve sinirlerde yaralanma riski vardır. bu durum ön kol müdahalelerinde çok azdır.
- Ön kol kemiklerinde oluşan rotasyona bağlı hareket kısıtlaması yaşanabilir.
- Açık ameliyatlarda enfeksiyon riski vardır.
- Kol içerisinde gizli sinsi enfeksiyonlar oluşabilir.
- Kırık kol ameliyatı başarısız olursa birden fazla ameliyat gerektirebilir.
- Ameliyat sonrasında yalancı kaynama durumu oluşabilir.
- Hastanın ameliyat sonrası tedaviye uymaması da bir risk unsurudur.
Kol ameliyatlarının iyileşme süreci ortalama bir kişide tam olarak üç ile altı ay arasındadır. Bu süre herhangi bir risk durumu olmayan hastalar için geçerlidir. Bunun dışında ağır yaralanmalar sonucu oluşan kol ameliyatlarının iyileşme süresi daha uzun sürer. İyileşme süresi içerisinde kolda oluşabilecek hareket kısıtlamalarını önlemek için doktor tarafından hastaya fizik tedavi önerilir ve uygulanır. Hasta bu fizik tedaviyi yaptırmaz ise kolda kalıcı hasarlara neden olabilir.
Kol ameliyatlarında, iyileşme sonrası görülen sertlik sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durum kolun fonksiyonlarını etkilemez. İşe başlama ve spor aktivitelerine başlamayı doktorunuz belirler. Bu zaman dilimi kolda müdahalenin durumuna yani çatlağın yada kırığın şiddeti göre değişir. Ameliyat yapıldıktan sonra kullanılan plak ve vidalar sonsuza kadar hastanın kolunda kalır. Çıkarılması zorunlu değildir. Fakat hasta bu plak ve vidaların çıkarılmasını isterse bu ikinci ameliyat ancak bir yada iki yıl sonra yapılabilir.
Sağlık için yapılan kol ameliyatları kişinin normal hayatına devam edilebilmesi için yapılan ameliyatlardır. Estetik ameliyatları ise tercih ameliyatlarıdır. Mecbur kalmadığınız sürece bıçak altına yatmak hiçbir zaman önerilmez. Sağlıkla kalın.