Kol Böreği, Yapımı biraz zor olsa da, hazırlandığı zaman bütün zahmete değen Kol böreği hazır alınacağı gibi mutfağa girdiğiniz zaman kısa bir süre içinde yapabilirsiniz. Hazır olan yufkadan yapılacağı gibi, en çok yoğuracağınız hamurla yapacağınız kol böreği daha lezzetli olacaktır. Sizlere de tavsiyemiz biraz vaktiniz varsa mutlaka hamurunu kendiniz yapmanız olacaktır.
Kol Böreği Hamurunun Malzemeleri:
- 600 gram beyaz un
- 1 çay bardağı zeytin yağı
- 1 çay bardağı yağsız yoğurt
- 2 çorba kaşığı sirke
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Alabildiği kadar ılık su
Kol Böreğinin İçinin Malzemeleri:
- 1 kilo gram taze ıspanak
- Yarım kilo beyaz peynir
- 2 orta büyüklükte kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytin yağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı sumak
Kol Böreğinin üzeri için:
- 2 adet yumurta sarısı
- 1 fincan zeytin yağı
Kol Böreğinin Yapılışı:
Derin bir kabın içerisine yaklaşık olarak 3 su bardağı beyaz unu eleyerek kabımızın içine koyuyoruz. Ortasında birazcık derinlik açarak 1 çay bardağı yağsız yoğurdu ardından 1 çay bardağı zeytin yağunu ve 2 çorba kaşığı sirkeyi koyuyoruz. Üzerine 2 tatlı kaşığı tuzu serpiyoruz. Ve yavaş yavaş suyu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus suyu çok koymadan, hamurun kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurmaya başlıyoruz. Hamur kulak memesi kıvamına gelince üzerini bir bezle örtüp yarım saat dinlendiriyoruz.
İçi için, İyice yıkadığımız ıspanaklarımızı küçük küçük doğruyoruz. Bir tencerenin içerisinde haşlıyoruz. Ayrı bir kabın içerisinde yarım kilo beyaz peyniri rendeliyoruz. Küçük küçük doğramış olduğumuz kuru soğanlarımızı peynirin üzerine ilave ediyoruz. Haşlanmış olan ıspanaklarımızı da koyup, 1 çay bardağı zeytin yağını, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 2 yemek kaşığı kırmızı pul biberi de koyup en son 1 çay kaşığı sumak da atarak iyice karıştırıyoruz.
Kulak memesinde yoğurduğumuz hamuru 8 eşit parçaya bölüyoruz. Ve bütün parçaları eşit olacak şekilde tek tek yufka kalınlığında açıyoruz. Yaptığımız harçtan biraz içine koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Ve bunu 4 eşit parçaya bölerek daha önceden yağladığımız ya da yanmaz kağıt koyduğumuz tepsimize diziyoruz. Böldüğümüz bütün hamurları bu şekilde açarak börek şekline getiriyoruz. Ayrı bir tabakta 2 adeta yumurta sarısını ve 1 fincan zeytin yağını karıştırıp yaptığımız böreklerin üzerine eşit bir şekilde sürüyoruz. Daha önceden 180 derecede ısıtmış olduğumuz fırınımızın içine koyarak 40 ya da 45 dakika boyunca pişiriyoruz. Üzeri kızarınca çıkarıyoruz.
Afiyet olsun