{ "title": "Sağ Kol Uyuşması", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/sag-kol-uyusmasi.jpg", "date": "19.01.2024 19:19:58", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sağ kol uyuşması, genelde kol sinirlerine uygulanan baskı ya da kan dolaşımının zayıflamasından kaynaklanan bir sorundur. Kolda uyuşma bazen kolun tümünde ya da bir kısmında oluşabilir. Sağ kol uyuşmasına ayrıca enfeksiyon, kötü huylu tümörler veya ciddi bir travma da neden olabilir.

Sağ kol uyuşması nedenleri ve tedavisi nasıl yapılır?

Sinir sıkışması: Kolda oluşan iltihap, kolda meydana gelen travma, omuzda sinir ağlarının hasar görmesi veya sinirlerin kolun üst kısmına doğru ulaşmasıyla meydana gelebilir. Sinir sıkışması, kıkırdaklar, kaslar, kemikler ve tendonlarda oluşan bir travmaya bağlı iltihap ya da tahrişin sinirlere ciddi anlamda baskı uygulamasıdır. Sinir sıkışmasında kol hareketliyken özellikle üst kısımlarında uyuşma, ağrı ve his kaybı yaşanabilir.

Sinir sıkışması tedavisine tanı koyulmasıyla başlanır. Fiziksel terapi sayesinde sinirlerde oluşan baskının şiddeti azaltılabilir. Beraberinde yardımcı dokular desteklenir. Eğer şiddetli ağrı yaşanıyorsa narkotik ağrı kesiciler reçete edilebilir. Beraberinde ciddi derecede uyuşma varsa sorunu gidermek amacıyla cerrahiye başvurulabilir.

Şeker hastalığı: Diyabet hastalığı varsa ve uzun zamandır kontrol altına alınamamışsa sinirlerde iltihaplanma riski artabilir. Beraberinde kolun tamamında ya da bir kısmında uyuşma ve his kaybı yaşanabilir. Tedavisi için kan şekerini kontrol altında tutmak ağrı, uyuşma ve his kaybı gibi yaşanan belirtileri azaltır.

Beslenme bozukluğu: Vücutta yaşanan vitamin eksikliği sağ kolda uyuşmaya sebep olabilir. Özellikle B grubu, D ve C vitamini eksikliği devamlıysa ve beraberinde kalsiyum, fosfat, magnezyum eksikliği yaşanıyorsa sağ kol uyuşması çoğu zaman kaçınılmaz olur. Beslenme bozuklukları düzenlenerek ve vücuda ihtiyaç duyulan vitaminlerin yeteri kadar alınmasıyla sorun çözümlenebilir.

İnme: Beynin sağ kolu kontrol eden kısmında inme nedeniyle felç, kolda güçsüzlük ve uyuşukluk oluşabilir. Kanın yetersiz taşınmasıyla beraber beyin sinirleri zarar görebilir ve bilinç kaybı yaşanabilir. Bu durum karşısında şiddetli baş ağrısı yaşanır. Yaşanan felç genelde tek taraflı olur. Sağ kola vuran felç beynin sağ tarafının zarar görmesiyle gerçekleşir. İnme oldukça ciddi bir sağlık sorunudur ve mutlaka acilen müdahale edilmesi gerekir. İnmenin neden kaynaklandığına bağlı olarak uygulanacak tedaviler değişebilir. İskemik inme varsa pıhtılaşmayı önleyen ilaç tedavisi uygulanır. Kanamaya bağlı gelişen inmelerde daha farklı bir tedavi planlanır. Dolayısıyla tedaviye başlanmadan önce inmenin neden kaynaklandığı tespite dilmelidir. Tedavide fiziksel terapi, konuşma terapisi, kol güçlendirme egzersizleri uygulanabilir.

Geçici iskemik atak: Beyin pefüzyonu içeren damarlarla alakalı herhangi bir sorundan kaynaklanabilir. Mutlaka ciddiye alınmalıdır. Yaşanan ataklar genelde birkaç saatten daha fazla sürmez ve ciddi bir hasar oluşturmaz. Özellikle kol ve ayağın bir kısmında ani uyuşukluk ve ağrı felce neden olabilir. Sağ kol uyuşması ve sağ kolda his kaybı yaşanıyorsa ve bu durum ataklar şeklinde meydana geliyorsa acilen doktora başvurularak tedaviye başlanmalıdır. Tanı için bazı tetkikler uygulanır. Beraberinde pıhtılaşmayı önleyen ve kan sulandırıcı ilaç tedavisi, beslenme düzeninde değişiklik, egzersiz uygulanacak tedaviler arasındadır.

Karpal tünel sendromu: Kolun orta sinirinde fonksiyon bozukluğu nedeniyle meydana gelir. Kolda uyuşukluk, his kaybı, parmak ağrısı gibi belirtilere yol açar. Gebelik, aşırı kilo, yumuşak doku travması gibi durumlarda da sağ ya da sol kolda uyuşma oluşabilir. Tedavisi için yaşam tarzında yapılacak değişiklikler, beslenme düzeni, egzersizlerden yardım alınabilir. Çok daha ciddi boyutlarda gelişen durumlarda ağrı kesici ilaç tedavisi ve iltihaba yönelik antibiyotik tedavisine başlanabilir.

Diğer nedenler: Gebelik döneminde vücutta yaşanan hormonal değişiklikler kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumda da kolda uyuşma oluşur. Migren, MS gibi rahatsızlıklar da sağ kolda uyuşmaya neden olabilir. Bel, boyun fıtığı, Raynaud sendromu yine sağ kol uyuşmasına neden olan faktörler arasında sıralanabilir.
" } ] }