{ "title": "Kolda Sinir Sıkışması", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/kolda-sinir-sikismasi-7799.jpg", "date": "21.01.2024 05:19:23", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kolda Sinir Sıkışması, olarak kolun dirsek kısmında bulunan ulnar siniri adı verilen sinirin sıkışması kolda sinir sıkışması denilmektedir. İnsan vücudunda bulunan radial, median ve ulnar diye bilinen üç adet ana sinir bulunur. Bu sinirlerden olan ulnar kubital tünelde genellikle sıkışma gösterir. Bu sinir sıkışarak diğer sinirlerin geçişlerini zorlaştırır ve bu bölgelerde karıncalanma ve ağrı olarak belirtiler ortaya çıkmaktadır. Medial epikondil ismi verilen kol dirseği içerisinde bir kemik çıkıntısı bulunmaktadır. Bu kemik çıkıntısı araka tarafında kubital tünelin içerisinden geçen ulnar siniri bulunur. Ulnar siniri bilekte, ön kol bölgesinde ve kol dirseğinin altında bulunur. Ulnar sinirlerinin en önemli görevleri arasında yüzük ve serçe parmaklarının hareketini sağlamasıdır. Kol dirseği büküldüğü sırada ulnar sinirleri gergiye gelmektedir. Bu pozisyonda çok fazla kalan kol dirseği bölgesinde hassasiyet ve ağrı oluşur. Aynı zamanda çok fazla gerilen ulnar siniri parmak uyuşmalarına sebep olur. Devamlı bu tünelden geçen sinirler zedelenerek deformeler oluşur ve dirsek şişmeler oluşur. Dirsek de oluşan kistler ile ulnar sinirinin tünellere geçmesi engellenir ve kolda sinir sıkışması meydana gelmektedir. Kolda sinir sıkışması genellikle memur, şoför ve sekreterler de çok fazla görülür.

Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Kolda sinir sıkışması belirtileri kol dirseğinin iç kısmında ağrı oluşması ve genellikle yüzük parmağı ve serçe parmağında uyuşma aynı zamanda çok şiddetli ağrılar olması. Genellikle kol hareketlerinde öncelikle az ağrı ve giderek artan şiddetli ağrıların oluşması. Özellikle geceleri kol bölgesinde uyuşma ve karıncalanma oluşması. Kolda meydana gelen sinir sıkışması sebebi araştırılmalı ve teşhis edilmeli aksi takdirde sürekli gerilen ulnar sinirleri doğru olmayan hareketler sonucunda insan hayatında asla geri dönüşü olmayacak hasarların oluşacağı bilinmektedir.

Kolda Sinir Sıkışması Tanısı Nasıl Konulur?
Kolda Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolda sinir sıkışmasında ilaç tedavisi için ödem giderici ilaçlar kullanılmalıdır. Kolda sinir sıkışması enfeksiyon tedavisi için anti-inflamatuar olan efektif kortizon uygulanır. Kolda yapılan hareketler sonucunda oluşan ağrılı bölgeye ortez ya da atel kullanılması uygun olmaktadır.

Son olarak kolda sinir sıkışması için egzersiz yapılarak sıkışan ulnar sinirlerinin rahatlatılması sağlanmalıdır.

Kolda sinir sıkışması rahatsızlığında ağrının şiddetine göre bahsettiğimiz tedavi yöntemleri eğer bu tedavi yöntemleri hastanın sağlına kavuşmasına yeterli olmuyor ise Uzman doktorlar tarafından cerrahi operasyon uygulanmalıdır. Kolda sinir sıkışması için en fazla yapılan cerrahi müdahale olarak gevşetme yöntemi ile kubital tünelin çatısını oluşturan doku kesilerek gevşetilmesi operasyonu yöntemidir. Cerrahi operasyon yapılan kol bölgesi 6 hafta boyunca yukarıda tutularak iyileşmesi beklenmelidir ve 6 hafta sonrasında egzersiz hareketler yapılarak kol bölgesi güçlendirme ve gerdirme hareketleri yaptırılmalıdır.
" } ] }