{ "title": "Kol", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/kol.jpg", "date": "20.01.2024 13:50:38", "author": "Kadem Atay", "article": [ { "article": "
Kol, kolumuz hareket etmemizi sağlayan en önemli uzuvlarımızdan biridir. Kollarımız bir şeyleri kaldırıp indirmemizde yük taşımamızda mikrofonu tutmamızda ve birçok şeyde bize yardımcı olan organlarımızdır. Kollarımızın çalışma şekli bacaklarla benzerlik gösterir desek herhalde yanlış söylemiş olmayız. Çünkü kollarımız da bacaklarımız da iki tane ve her ikisi de birer eklem bölgesine sahipler. Kolun çalışma mekanizmasına gelecek olursak kolumuzdaki kas ve eklemleri incelememizde fayda olacaktır çünkü kollardaki asıl hareketi bu yapılar sağlamaktadır. Kol üzerinde dört ayrı kas yer alır ve her birinin görevi farklıdır. Bunların en önemli olanı iki başlı pazı kaslarımızdır. Bu kaslarımız kolumuzun öne doğru bükülmesinde rol alırlar.

Kol sağlığı

Her organımız da olduğu gibi kollarımızda da yaralanma kesilme çıkma gibi durumlarda bir sağlık kurumuna başvurmalı ve sağlığını ihmal etmemeliyiz. Kollarımızın sağlığı için alabileceğimiz en baş önlem ağır taşımamak olacaktır. Bu yüzden kollarımıza aşırı ağır yükler yüklememeli eğer yüklememiz gerekirse de bunu dengeleyecek biçimde yapmalıyız. Kollarımız bizim için çok önemli organlardır bu söylemekle anlaşılmayacağı gibi dinlemek ve okumakla da anlaşılmaz bir şeylerin değeri kaybedildikten sonra bilinmeye başlıyor çünkü. Son olarak kollarımızın işlevsel özelliklerini çok zorlamamalı taşıyabileceği kadar yüklenmeliyiz. Kollarımızın sağlığına dikkat edip onların sağlığını tehlikeye atmamalıyız.

Kol hakkında, kol bölgesinde humerus isminde tek bir kemik bulunmaktadır. Kolun ve ön kolun hareketlerini sağlayan kaslar, bu kemiklere yapışmıştır. Kol, hareketlerini omuz mafsalı ve bu bölgenin kasları yardımıyla yapmaktadır. Ön kol ise düşleşme ve bükülme hareketlerini dirsek mafsalı vasıtasıyla ve koldan başlayıp, ön kol üzerinde 18 adet kas yer almaktadır, bunlar el ve parmakların hareketini sağlar.

Kol kasları

Kolumuz ön ve arka olmak üzere iki tip kasa sahiptir.

Arka kol kaslarımız 3 bölümden oluşur Bunlar
Medial ve lateral kısımları kol kemiğinin arkasındadır ve bunlar dirsek kemiğine yapışıktır. Spakula içinde uzun bölüm yer alır, medial ve lateral kısımların birleştiği yerdedir.

Dirsek kemiği

Ön kolda bulunan ve kemiğin iç yanında bulunan kemiğe dirsek kemiği denir. Dirsek kemiğinin üst ve alt olmak üzere iki ucu ve bu iki uç arasında uzanan bir gövdesi vardır. Bu kemiğin üst ucunda yer alan bir çentik vardır bu çentiğin adı ise trokleadır. Troklea çentiği eklem yüzeyi ile kaplıdır ve bu çentiğin üst ucu olekranon denilen bir eklem çıkıntısıyla kuvvetlendirilmiştir. Kol ile ön kol arasında bulunan açı 180 derce olduğu zaman olekranon denilen çıkıntı kol kemiğinin alt ucunun arka yüzeyindeki olekranon çukuruna girer. Dirsek kemiği başı bileğin iç yanında bulunur ve de arka yüzde deri üstünde hissedilebilir. Dirsek kemiği başının iç arka yanında 'Stiloid çıkıntı' denilen bir kemik çıkıntı daha vardır ve alt ucun alt yüzüyle, bilek kemiklerinden biri olan 'trikuetrum'kemiği arasında disk bulunmaktadır.
" } ] }