{ "title": "Kol Şişmesi", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/kol-sismesi.jpg", "date": "21.01.2024 15:35:22", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kol Şişmesi, Kollarımızın tamamının veya bir kısmının şişmesi, ödem birikmesi veya kas düğümlenmesi olarak kendini gösterir. Kol şişmesinin birçok nedeni vardır. Hatta nedeni halen anlaşılamayan kol şişmeleri bile vardır. Ortaya çıkan şişlik esasen bir toplardamar şişliğidir. Atardamar şişliklerine göre daha az görülür. Oluşturduğu şikâyetler diğer şişliklere göre biraz farklıdır. Şişlik, kolun yüzeysel yapısında değil, derin yapısında pıhtı oluşumu ile ortaya çıkar. Fakat zorlamadan kaynaklanan ortopedik sorunlar da sağ kolun şişmesine neden olabilir. Her hastalıkta olduğu gibi kol şişmesinde de erken dönem tedavisi önemlidir.

Kol Şişmesi neden olur?

Daha çok sağ kolun yoğun olarak kullanılması ile kendini gösterir. Hastalık kişinin aktif yaşam içinde olduğu 25-40 yaşları arasında sık görülür. Kol şişmesi, ev hanımlarında da oldukça yaygın görülmektedir. Bunun nedeni temizlik yaparken kullanılan bez ile ilgilidir. Deterjansız kullanılan mikrofiber temizlik bezleri, ıslatıldıktan sonra iyice sıkılması gerekiyor. Bu durum hassas bünyeli kadınların sağ kollarında ödem oluşmasına, doku yırtılmasına neden olmaktadır.

Kol şişmesine neden olan bir başka eylem ise; kalbin her kasılması ile koldan çekilen kan, toplardamarda bulunan kapakçıkların geri bırakması ile kalbe getirilemez. Bu durum da aynı yerde kalan kan toplar damarın ilgili bölgesinde pıhtı oluşturabilir. Daha çok aşırı sıcak ve rakım olarak daha düşük bölgelerde görülür. Aşırı sıcak, damar kapak yapısının aşırı esnek olmasına ve kanı tutmamasına neden olurken, düşük rakımlı bölgelerde ise; yer çekim kuvvetinin yüksekliği ile kan tam olarak toplanamaz, bu durumda ödem ve pıhtı oluşumu başlar. Bu durum da kol şişer.

Kolda toplanan ödemler beslenme alışkanlığıyla da ilgili de olabilir. Genel olarak tuz yoğunluğu fazla olan gıdalar vücudun fazla su tutmasına ve ödem oluşmasına neden olur. Özellikle kalp ve böbrek hastalarında tuz daha fazla hasar oluşturur. 1 gr. Tuz vücudumuzda bir bardak su tutacağını unutmamalıyız.

Kol şişmesi aşağıdaki durumlarda da ortaya çıkar
Kol şişmesinin tedavisi nasıldır?

Uygulanacak tedavi şeklinde; Hastanın şişmanlığı, şişliğin büyüklüğü ve sertliği, şeker hastası olup olmadığı, hastanın gece hayatı ve alkol alışkanlığına, damar ve sinir yapısında bozulma olup olmadığına bakılır. Ayrıca kalp, tansiyon, kolesterol ve diğer hastalıklarının olup olmadığına bakılır.

Yapılması gereken ilk işlem kolumuzu iki hafta boyunca zorlamadan dinlenmek olmalıdır. Bir başka işlem yüksek rakımlı ve kuru havanın olduğu yerlerde birkaç hafta vakit geçirmek olabilir. Böylece vücudunuzun daha dinç ve diri olduğunu fark edebilirsiniz. Ödem var ise bu şekilde şişlikten kurtulunabilir.

Düzenli spor ve egzersiz ödem oluşumunu engelleyebilir. Düzenli spor kalp damar yapısını güçlendireceğinden dolaşım sistemindeki sorunlar azalacaktır. Ayrıca oturduğunuz yerden 10 dakikada bir veya aklınıza geldikçe şişen kolunuzu yukarı kaldırdığınızda da şişmenin azaldığını fark edeceksiniz.

Eğer buna rağmen geçmiyor ise ilk randevunuzu ortopedi doktorundan almalısınız. Tedavi uygulanabilmesi için tam olarak kol şişmesinin nedeni anlaşılması gerekir. Eğer sorun damar sorunu ise kalp damar uzmanına görünmelisiniz. Şişme eylemi başladıktan 15 gün içinde tedaviye başlanır ise sağlıklı bir sonuç alınabilir. Damarlarda pıhtı oluşmuş ise doktor tavsiyesi ile kan sulandırıcılar kullanılabilir. Doktor düğümlenen damarları anjiyo ile açacaktır. Gerekirse küçük bir by pass operasyonu yapabilir.
" } ] }