{ "title": "Kol Kırılması", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/kol-kirilmasi.jpg", "date": "21.01.2024 06:50:50", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kol Kırılması, Ulna, radius ve humerus isimlerinde olan ve kolda bulunan bu üç kemikten tekinin ya da birden fazlasının kırılması ile kol kırılması meydana gelmektedir. En fazla görülen kol kırılması sebeplerinden bir tanesi kişinin kolunun üstüne düşmesidir. Kol kırılması halinde uygulanan tedavi yöntemleri yaralanma yeriyle şiddetine bağlıdır.

Kol Kırılması Belirtileri Nelerdir?

Kol kırılmasının ilk başta gelen belirtisi sebep olan kaza sırasında duyulan kırılma ya da çatlamaya benzeyen sestir. Bunun yanı sıra genel olarak görülen diğer belirtiler ise şu şekildedir;
Hastanın yara alan kolunda aşırı ağrı olması halinde hiç zaman kaybetmeden bir doktor ile görüşmesi gerekmektedir. Çünkü bu durumda, kırık teşhis edildiğinde geç kalınmış olunması halinde özellikle de büyüklere nazaran daha hızlı bir zaman içinde iyileşme görülen çocuklarda iyileşme ya geç olmakta veya tam iyileşme görülmeyebilir.

Kol Kırılması Sebepleri Nelerdir?

En fazla görülen kol kırılması sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Kol Kırılması Testleri ve Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın kol kırığının nasıl meydana geldiğini doktorun dinlemesinin ve fiziki muayenenin ardından, meydana gelen kırıkların hangi derecede olduğunun ve yerinin belirlenmesi amacı ile hastadan röntgen çektirmesini isteyebilmektedir. Bazı durumlarda, hastadan görüntünün daha ayrıntılı olarak elde edilmesi amacı ile MR gibi farklı taramalar istemesi de muhtemeldir.

Kol Kırılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kol kırılması tedavisi, kolda meydana gelen kırığın hangi türde olduğuna göre farklı olabilmektedir. Hastanın iyileşebilmesi için gerekli olan zaman yaralanmanın hangi şiddette olduğu gibi farklı etkenlere göre değişebilmektedir. Bunun yanı sıra, şeker hastalığı gibi başka rahatsızlıklar, hastanın kaç yaşında olduğu, nasıl beslendiği, sigara ya da alkol kullanıp kullanmadığı gibi faktörler de hastanın iyileşme süreci üzerinde etki etmektedir. Kırıkların şu kategorilerden birine ya da birkaçına girmesi muhtemeldir;
Kol kırığının tedavisinde kırığın şiddetine bağlı olarak kemiklerin ayarlanması işlemi, sabitleme gibi tedavilerin yanı sıra hastaya ağrılarını dindirebilmek amacı ile çeşitli ağrı kesiciler ve benzeri ilaçlar verilebilmekte ve hastadan atel ya da alçı kalıbı giymesini isteyebilmektedir. Bunun yanı sıra, ilk tedavinin ardından hastanın tedavi görmesi ve mümkün olduğunca bazı hareketler yapması gerekmektedir. Ayrıca bazı kırıklar için ameliyat gerekebilmektedir.
" } ] }