{ "title": "Kol Kası Geliştirme", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/kol-kasi-gelistirme.jpg", "date": "19.01.2024 21:15:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kol kası geliştirme, kol bölgesi egzersizleri sayesinde sağlanabilir. Ağırlık çalışması sırasında vücutta 3 tip kas kasılması olur. Bunlar eksantrik kasılma, izometrik kasılma ve konsantrik kasılmadır. Bu aşamaların belirli bir döngüyle olmasıyla ağırlık antrenmanı yapılmış olur. Kas grubunun biriyle ağırlık kaldırdığınızda bu aşama konsantrik kasılma olur. Bu şamada kasın tonusunda değişme olmaz, ancak boyunda kısalma olur. Kaldırılan ağırlığın indirilmesi sırasında aynı kas grubu bu defa eksantrik şekilde kasılır. Bu çalışma arka arkaya yapıldığı zaman, kasın kasılma anındaki değişimlerin meydana getirdiği döngüye uzama kısalma döngüsü adı verilir. Bu döngü hipertrofi açısından oldukça önemlidir. Vücuttaki her kas grubu hipertrofi açısından farklı şekilde kasılma isteyebilir. Bu nedenle kol kası geliştirme için nasıl bir kasılma gerekeceği bilinmelidir. Bu sayede kol kasındaki gelişim hızı ortalama 3 kat artabilir.

Kol kası geliştirme çalışmasındaki önemli konular

Kol kası çalışması yapılırken antagonis kasının mümkün olduğu kadar devreye girmeyeceği bir çalışma yapılmamalıdır. Örneğin biceps çalışılırken triceps fazla devrede olmamalıdır. Triceps çalışıldığında ise biceps devreye fazla girmemelidir. Çalışma maksimum eforla yapılmalıdır. En son kaldırılan ağırlıkla çalıştırılan kas, en yüksek eforla gerçekleştirmelidir. Hedeflenen kas grubunu zorlayıcı bir çalışma olmazsa, yapılan çalışmadan yeteri kadar verim alınamaz. Özellikle dambıl preacher curl ya da barbell preacher çalışmalarının doğru açılarla yapılması çok faydalı olur. Yani çalışma yapılırken bütün yardımcı kas gruplarının devreden çıkarılması, biceps kasına konsantre olunması gerekir.

Biceps çalışması sırasında en önemli olanı çalışmadaki tempodur. Konsantrik aşama elden geldiği kadar kısa tutulmalı ve eksantrik aşama uzatılmalıdır. Ağırlık kaldırılırken süre 1 saniye olurken, ağırlık indirilirken süre 5 saniye olmalıdır. Normalde herkes ağırlık kaldırırken kasların geliştiğini düşünür. Ancak kas geliştirmede durum böyle olmaz. Kasın çapraz kesit alanının gelişmesini sağlayan kısım ağırlığın yerçekimine karşı inişine yardımcı olur.

Etkili kol kası geliştirme için yapılması gerekenler
" } ] }