{ "title": "Kol Damarları", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/kol-damarlari.jpg", "date": "20.01.2024 00:43:02", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kol damarları, üst kol damarları, el ve bilek atardamarlarıdır. Damarlar, insan vücudunda hayat için gerekli olan kanın taşınması için kullanılan çeşitli uzunlukları ve genişlikleri olan, elastik yapıda, boru şeklinde vücutta dolaşım sistemini gerçekleştiren parçalardır. Damarlar kendi içerisinde iki ana başlıktan oluşur. Birisi atardamar diğeri ise toplar damardır. Atardamarlar kalpten pompalanan kanı vücuda yayar, toplar damar ise vücutta dolaşımını tamamlamış kanları toplayarak kalbe tekrar getiren damarlardır. Kalp ise bu iki damar arasında dolaşımdan gelen kanı temizleyerek tekrar vücuda yayan organımızdır. Bu ana damarlar milyonlarca küçük kılcal damarlara dönüşerek insan vücudunun her köşesine yayılmıştır.

Organların canlılığını ve fonksiyonel özelliklerinin devamını sağlayan kanı taşımakla görevli olan bu damarlar kan akımının düzenli bir şekilde vücutta oluşmasını sağlar. O yüzden damarlarda oluşacak en küçük bir sorun bile oluştuğu yerde büyük sorunlar oluşturulabilir. Bu sorunlardan en önemlisi damar tıkanıklığıdır. Kan damar içerisinde gezinirken pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerin fazla çalışması ya da düzenli çalışmamasından ötürü damar içi pıhtılaşma olmasına neden olarak damar içerisinde kütle haline dönüşür, bu durumda kanın damarda ilerleyişini etkileyerek tıkanıklığın oluştuğu bölgedeki organlara kanın ulaşmasını engeller.

Gelelim kollarımızda olan damarlara, bu damarlar ikiye ayrılır
Üst kol atardamarları: bu üst kol atardamarlarının, ana atardamarı koltuk altı atardamarıdır. Bu damarın en önemli özelliği ise oksijen ve gerekli olan maddeleri omuza ve üst kola taşıyarak kolun ihtiyacı olan kanı getirir.

Kol atardamarı: bu atardamar üst kolun ön kaslarına gitmesi gereken kanı taşır.

Derin kol atardamarı: bu atardamar da üst kolun arka kaslarına gereken kanı taşımakla görevlidir.

El ve bilek atardamarları: Burada olan atardamarlar elimizin içerisinde iki halka oluştururlar. Ellerimizin yüzeysel ve derin avuç içi kavisleri parmaklara zengin bir oksijen akımı sağlamak için, atardamarlar, yüzeysel olan avuç içi kavislerinden bir sürü kollara ayrılır. Bu derin avuç içi kavisinden gelen damar kolları baş parmağı besler. Bu sayede insanların nabız atışları bu atardamar sayesinde parmaklarımızla bastırdığımız da kanın basınçla pompalandığını hissederiz.

Bu kol damarları, dışında dirsek atardamarları, ön kol atardamarları, derin avuç içi damarları ve yüzeysel avuç içi damarlarıdır. Bu damarların hepsi kollarımızda ve ellerimizde gereken kan dolaşımını sağlamaktadır. Özellikle dolaşım esnasında sıkıntılar yaşanması ellerimizi ya da parmaklarımızı kullanmamıza engel olabilir. Ağır açık yaralarda bu damarlar zedelenmiş ve tedavi edilemeyecek duruma gelmiş ise ve geç müdahale yapılmış ise oluştuğu bölgede kangrene sebep olur ve oluştuğu bölgedeki organı ya da uzvu kişinin kaybetmesine neden olabilir. Her zaman her durumda erken müdahale önemlidir.
" } ] }