{ "title": "Kırık Kol", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/kirik-kol.jpg", "date": "21.01.2024 07:52:39", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Kırık Kol, Bir trafik kazası veya ani darbe sonucu kolun eklem yerlerinden veya uzuv kısmından yara alması sonucunda kolun kırılması oldukça tehlikeli bir durumdur. Böylesi bir durumda dirsekle el bileği arasındaki bağlantı koparak kişinin sosyal hayatındaki işlerini yapamadığı gözlemlenmiştir. Bir darbe veya düşme sonrasında bir kimsenin kolunun üzerine düşmesi halinde kolu kırıldıysa bu kimse kolun hareket ettiremez. Ayrıca dışarıdan bakıldığı taktirde kişi kolunu oynatmamakla birlikte kolda aşırığı ve şiddetli ağrıyla birlikte ciddi anlamda şişlikler oluşmaktadır. Bir kimsenin kol kemiğinin kırılması veya bilek kemiğinin kırılması halinde o kolunu oynatma imkânı bulunmamaktadır. Kol kırıkları kendi arasında iki grupta incelenmektedir. Birinci kol kırığı derinin içerisinde et ve derinin içerisinde gerçekleşen kırık türüdür. Bu kırık türünün kaynama ve tedavi süreci kısadır. Ancak kol kırılması bir kaza sonrasında et ve deriyi aşarak dışarı çıkması halinde oldukça tehlikeli bir durum arz etmektedir.

Kırık Kolun Alçılama Sistemi ile Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir düşme veya kaza sonucunda şayet kişinin kolu deri altında epitel dokuya zarar vermeksizin kırılması halinde Uzman hekime başvrulur. Uzman hekim çekmiş olduğu filim sonucunda kırık alan tespit edilir. Akabinde kırık yer Uzman hekimin uygulayacağı baskı neticesinde yerine oturur. Kırılan bölge bu baskı ile ansızın ısınır ve kişide kısa süreli rahatlama hissi oluşur. Akabinde kol parmak, bilek ve dirsekleri kapsayacak şekilde sarılarak hareketsizliği sağlanır. Bu hareketsizliğin ardından kolunu kıran kişi 2-3 gün şiddetli ağrı çekecektir. Bu ağrıyı ağrı kesiciler ile Uzman hekim dindirse dahi kısa süreli bir ağrı kesici önlemidir. Zamanla kaynayan kemikler kişinin yavaş yavaş sağlığına dönmesini sağlar. Ancak yapılan araştırmalar da bir kişinin kolunun kırılması halinde 30-40 gün kadar alçı altında kaldıktan sonra kol kaynayınca çıkartıldığı görülmüştür. Hakeza belirtilen süre dolduktan sonra Uzman hekim alçıyı çıkartır. Ancak uzun bir süre bilek ve dirsek hareket etmemesinden kaynaklı olarak kireçlenme oluşarak kişinin birtakım fizik tedavileri sayesinde kısa süre içerisinde sağlığına kavuşur.

Kırık Kolun Atel Sistemi ile Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ani bir hareket veya kaza sonucunda bir kimsenin kolunun kırılması halinde epitel doku aşılarak kemik kırığı derinin dışına çıkmış ise bu durum oldukça tehlikelidir. Böylesi bir durumda kişi acilen ameliyata alınır. Ameliyat ile kişinin kol bölgesi deri ve et dokusunda ayrılır. Atel ve vida sistemi ile dışarı çıkan kemiksi yapı kırılan bölgelere tutturulur. Bölge ameliyat yardımı ile kapatılır. Kapanan bölge 3 gün kadar bekletilir ve böylelikle tekrardan filim çekilir. Şayet kırık bölgeler uyum gösterip herhangi bir çıkıntı veya kayma durumu yok ise kesin olarak bölge tekrardan kapatılır ve üzeri sabitlenmek amacıyla alçıya alınır. Ardından 30-40 gün kadar kırık bölge alçının içerisinde kalır. Bu süreçte haftalık olarak kişinin kontrolü yapılır ve böylelikle kırık bölge kaynaması halinde alçı çıkartılır. Yaklaşık olarak 1 yıl boyunca vida ve atel sistemi kolun içinde kalır. Tam anlamıyla kol hareket kabiliyeti kazanınca tekrardan kol açılarak bu vida ve kolun sabit durmasını sağlayan atel çıkartılır.

Kırık Kol Tedavisinde Uzman Görüşleri

Uzman ortopedi doktorları yapılan araştırmalarda kırık kol tedavisinin yapılmasında ilk yarım saatlik dönemin oldukça önemli olduğunu dile getirmişlerdir. Uzman hekimler şayet vaktinde bir hasta kırık koldan dolayı vaktinde hastaneye getirildiği taktirde yapılacak tedavi yöntemleri tarafından kısa süre içerisinde sağlığına kavuştuğunu sıklıkla dile getirmişlerdir. Kırık kol tedavisi olan bir kimse kendisine verilen fizik tedavileri harfiyen yapmalıdır. Beklenmeyen bir ağrı veya şişkinlik halinde konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }