{ "title": "Çocuklarda Kol Çıkması", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/cocuklarda-kol-cikmasi.jpg", "date": "21.01.2024 21:21:26", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Çocuklarda Kol Çıkması, Dirsek eklemini meydana getiren kemiklerin bulundukları yerden herhangi bir nedenle çıktıkları zaman kol çıkığı meydana gelir. Genellikle emekleme döneminde olan çocukların kolları ile yükselerek kollarını sağa ve sola savurdukları için bazen bakıcı çıkığı adı verilen kol çıkmaları yani dirsek eklemi çıkığı durumu ortaya çıkabilir. Birçok çocukta kol çıkması durumunda kemikler operasyon geçirmeden yerine oturtulabilir. Genellikle 1-5 yaşları arasındaki çocuklarda, eklemlerin yeterince gelişmediği ve güçlü olmadığı için daha sık görülen kol çıkmasının, az oranda da olsa 5 yaşına kadar tekrarlaması mümkündür. Bu nedenle aile bu konuda bilgilendirilmelidir ve kol çıkmalarının sık tekrar ettiği durumlarda cerrahi tedavi seçeneklerinin uygulanabileceği bilinmelidir.

Çocuklarda kol çıkması neden olur?

Çoğunlukla çocuğunun elinin veya kolunun hızlı bir şekilde çekilmesi sonucunda oluşur. Emekleme dönemindeki çocuklarda ise çocukların ellerinden tutunarak yürümeye çalıştıkları için, düşer gibi olduklarında ve düştüklerinde ya da bir basamak çıkıp inerken çocuğun elini tutan ebeveynin çocuğun elini bırakmadan onu yukarı doğru çekmesi anında çocuğun döner kemik başının bağın içinden çıkıp aşağı kısma doğru kayıp eklemden ayrılması ile kol çıkması durumu meydana gelir. Bu nedenle çocukların elinden bileğinden veya ön kolundan tutup yukarı doğru çekilmemesi kol çıkıklarının olmaması için oldukça önemlidir. Şayet çocuğu yukarı çekmek veya kaldırmak isteniyorsa, böyle bir sorunun yaşanmaması için çocuğun koltuk altından kavrayarak tutulup kaldırılması gerekir.

Çocuklarda kol çıkmasının belirtileri nelerdir?

Çocuklarda böyle oluşmuş olan çıkıklarda aileler ilk olarak çıkığın farkına varmayabilir. Çünkü kol çıkmalarında çocuğun huysuzluğundan ve çıkan kolunu diğer kolundan daha az kullanmasından başka hiçbir belirti yoktur. Fakat bu kadar belirti bile bazı çok dikkatli ailelerin durumdan kuşkulanmasına ve bu nedenle bir doktora başvurmasına yeterli olabilir. Bu tip çıkıklar çoğunlukla çocuklarda görülür. Bu kol çıkıntıların genç yaşlarda görülmesi, teşhisi konulmamış ve tedavi edilmemiş olan bir çocukluk çağında yaşanan kol çıkığından kaynaklanır.

Çocuklarda kol çıkması tedavisi nasıl yapılır?

Çocukluk döneminde yaşanan kol çıkıklarının teşhisinin konulmasından sonra tedavisi oldukça basittir. Doktorun ön kolu kendi etrafı üzerinde hafif olarak dış tarafa doğru çevirip döner kemik başı üzerine hafif olarak bastırılması ile çıkık olan kemik yerine oturtması ile tedavi yapılmış olur. Çocuklarda kol çıkması tedavisinden sonra ilk çıkık meydana gelmesinden sonra çoğunlukla alçı ya da atele gerek yoktur. Doktor çıkığı tedavi ettikten yaklaşık 5-10 dakika sonra çocuğun çıkan kolunu rahat bir şekilde hareket ettirebilmesi mümkündür. Ancak ihmale alınmış ve uzun zaman geçmiş olan çıkıklarda Bağ dokularda oluşan yaralanmalarının iyileşmesi 1-2 hafta kadar sürebilir.
" } ] }