{ "title": "Bebeklerde Kol Çıkması", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/bebeklerde-kol-cikmasi.jpg", "date": "20.01.2024 18:51:18", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "Bebeklerde Kol Çıkması: Bebeklerde kol çıkmasının birçok nedeni sıralanabilir. Bebeklerin vücutları yetişkinlere oranla çok esnek yapıdadır. Bu yüzden bebeklerde kol çıkma riski yetişkinlerden daha fazladır. Örneğin bebeği kaldırırken yanlış şekilde kollarından tutarak kaldırmak veya bebeği kollarından tutarak savurmak bebeğin kollarının çıkmasına neden olabilir. Bebeğin beklenmedik düşmesi, bebeğin elinden tutarken yapacağımız yanlış bir hareket sıklıkla bebeklerde kol çıkmasına sebep olmaktadır.

Bebeklerde kol çıkmasını nasıl anlayabiliriz?

Bebek kolunun üzerine düşmüş veya koluna bir darbe almışsa; yukarıda bahsedildiği gibi yetişkinlerin bebekleri yanlış pozisyonda tutması sonucu bebeğin kolu çıkmışsa bebeklerde görülebilecek kol çıkma belirtisi olacaktır. Kol bölgesinde şişlik, morarma, kızarıklık veya kolda oluşmuş şekil bozuklukları, giderek artan ağrılar, bebeğin kolunu rahat hareket ettirememesi ve hareket kabiliyetinde zorlanma görülüyorsa bebeklerde kol çıkması olabilir.

Eğer bu belirtiler görülmüşse asla yetişkinlerin bebeğe müdahale ederek bebeğin kolunu yeniden konumlandırmaya çalışmamalıdır. Bebeklerde kol çıkması gayet hassas bir konu olup müdahale sonucu bebeğin kolunun daha da ağrımasına ve bebeğin kolunun dokusunda bir zarara sebep olabilirsiniz. Yapabilirseniz bir bez parçası alarak bezi askı biçimine getirecek şekilde, kolu omuza destek vererek sarabilirsiniz. Bu şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca bebeğin koluna buz koyarak ani şiş ve acıyı azaltabilirsiniz. Hemen ardından acil servise bebeğin kolunu göstermeniz çok önemlidir. Bebeğin koluna herhangi bir ameliyat müdahalesi gerekebilir.

Eğer bebeğin kolu çıkmasının hemen ardından bebekte gözler büyüme, aşırı korku, hızlı soluk alıp verme gibi durumlar izleniyorsa ilk olarak yapacağınız hemen acil yardımı çağırmak olmalıdır.

Bebeğin kolunun çıkması durumunda hastanede yapılacak müdahaleler nelerdir?

Bebeğin kolunun çıkması durumunda hastanede, ilgili Uzman doktorun bebeğin kolunu muayene ederek kol kırığı mı yoksa kol çıkması olduğunu tespit edecektir. Kol yeniden konumlandıramıyorsa bebeğin çıkmış kolunu hareketsiz kalmasını sağlayacak şekilde tedaviye başlayacaktır. Bebeğin dirsekten çıkmış kol kemiği konumlandırılamıyorsa, sinirler ve damarlar kaza sonucu hasar görmüşse ameliyat gerekli olabilir.

Muhtemel olarak doktorun evde tavsiye edeceği durumun çıkmış kolun üzerine buz koymak ve ağrıyı dindirmek ve varsa iltihabı azaltmak için bebeğe ilaç verebilir. Özel egzersizler bebeğin çıkmış kolunun kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilir.

Bebeğin kolunun veya herhangi bir bölgesinin çıkmaması için, bebeğin düşmesine engel olacak tedbirleri almalısınız. Temel güvenlik önlemlerini gözden geçirerek merdivenlere, kaygan zemine ve olası tehlikeleri göz önünde bulundurmanız da fayda sağlayacaktır.
" } ] }