{ "title": "Alçılı Kol", "image": "https://www.kol.gen.tr/images/alcili-kol.jpg", "date": "21.01.2024 11:59:51", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Alçılı Kol, Bir kişi kaza geçirmesi veya ani bir refleksten kaynaklı olarak kol bölgesinde kırık, çıkık, incinme ve çatlak gibi rahatsızlıklardan kaynaklı olarak bunun giderilmesi amacıyla kol bölgesinin alçıya alınması gerekmektedir. Bu alçıya alma işlemindeki temel amaç kırılan veya çıkan kol bölgesindeki rahatsızlığın giderilmesi sağlamaktır. Çünkü çıkma veya kırık sonrası kol bölgesi alçıya alınmadığı taktirde kolun ani hareketlere maruz kalması halinde bu çatlak veya kırık bölge tekrardan hareketin etkisi ile kırıldığı veya çıktığı yerden ayrılacaktır. Bu nedenle hasta ciddi rahatsızlıklar ile karşılaşarak sağlık problemleri ile boğuşacaktık. Uzman ortopedi doktorları tarafından öncelikle alçı yapılmadan önce hastanın şikâyeti tespit edilir. Bu tepsin işlemi yapılması amacıyla kol bölgesindeki rahatsızlığın temel nedeni araştırılır. Şayet kol bölgesinde; Kırık, çıkık, çatlak ve incinme gibi rahatsızlıkların tam anlamıyla tanımı yapılır. Kol bölgesinde bu tanım yapıldıktan sonra her rahatsızlık için ayrı bir tedavi yöntemi belirlenir. Bu rahatsızlığın tam anlamıyla belirlenmesi amacıyla kol bölgesinden rahatsızlanan kişinin kesinlikle ama kesinlikle filmi çekilir. Akabinde rahatsızlığın tanımı yapıldıktan sonra bölgesel olarak tedavi süreci başlar. Ardından kol eski haline getirildikten sonra yaklaşık olarak 30-40 gün kadar dirseklere kadar alçılanır. Dirseklere kadar yapılan alçının temel nedeni ani dirsek hareketleri nedeniyle kişinin rahatsızlanmasının önüne geçmektir.

Kol Bölgesine Alçı İşleminin Yapılması

Rahatsızlığın türü belirlendikten sonra bu defa Uzman hekim ilgili bölümle ilgili basma ve yerine oturma işlemini gerçekleştirir. Akabinde kolun dirseklere kadar hareket kabiliyeti kısıtlanır. Ardından kırık ve çıkık bölgedeki rahatsızlığı gidermek ve sabitleme işlemini yapmak amacıyla Uzman hekim bir gaz bezini alçılı su içine batırarak, kol bölgesini fazla sıkı olmayacak şekilde sarar. Bu işlem tüm kol, bilek ve dirsek bölgesi sarılıncaya kadar devam eder. Hasta bu işlem yapıldıktan 1 saat kadar oldukça dikkatli olmalıdır. Bunun temel nedeni alçının ıslakken kırılmasının önüne geçmektir. Bir saat sonunda kuruyan alçı taş gibi olur. Kolun sabit kalması ve ağrısını azaltmak amacıyla boyundan aşağı sarkıtılan bir ip yardımıyla hastanın kolu sabitlenir. Böylelikle hasta sağlığına kavuşuncaya kadar yaklaşık olarak 30-40 gün kadar bu işlem devam eder.

Kol Bölgesindeki Alçının Çıkartılması İşlemi

Kol bölgesinde alınan darbe sonrası sarılan alçılı kol, kişinin sağlığının düzelmesi, yapılan kontroller ve çekilen filmler neticesinde rahatsızlığın tam anlamıyla azaldığına kanaat getiren Uzman hekim bu defa bir spiral yardımı ile alçılı kolu keser. Akabinde kesme işlemi tamamlanınca alçı koldan çıkartılır. Muhtemelen 30-40 gün kadar alçı içerisinde kalan kol kireçlenmiş durumdadır. Bu nedenle alçılı kol yavaş ve sistematik hareketler ile hareket kabiliyeti kazandırılır. Son olarak masaj ve el açma, kapama hareketleri ile fizik tedavisinin yardımı ile kişi eski sağlığına kavuşarak kolunu alçıdan kurtarmış olur.
" } ] }